Menu
EUR
Grimms houten speelgoed, waar komt het vandaan? Ons bezoek aan de werkplaats

Grimms houten speelgoed, waar komt het vandaan? Ons bezoek aan de werkplaats

Door: Frank Reacties: 4

Waar komt het houten speelgoed van Grimm's eigenlijk vandaan?  

Op een half uur rijden van Stuttgart ligt het dorpje Hochdorf. In dit zuid-Duitse plaatsje met nog geen 5000 inwoners zit een bedrijf met wereldwijde faam in speelgoed: Grimms Spiel und Holz Design. Hier wordt Grimms speelgoed ontworpen, gemaakt, ingepakt en verzonden naar kinderen overal ter wereld. In dit Blog nemen we je mee achter de schermen van het wereldberoemde merk in antroposofisch speelgoed.

 

Voor Hout en Plezier is Grimm's een van de belangrijkste merken, maar vooral als liefhebbers brachten wij eerder dit jaar een bezoek aan dit prachtige familiebedrijf. De door het navigatiesysteem voorgestelde snelste route voert door een prachtig heuvelachtig landschap, via schilderachtige dorpjes. Heel bijzonder hoe een bedrijf als deze al decennia op deze, relatief dunbevolkte omgeving gevestigd blijft. Vele, vele transporten met houten regenbogen, vriendjes in bakjes, halve schijven en nog zoveel meer, leggen dagelijks dezelfde afgelegen route af.

 

Grimms Welkom

 

In Hochdorf staat het "hoofdkantoor" van Grimm's. Nadrukkelijk tussen aanhalingstekens, want hoewel er natuurlijk ook kantoren zijn, ligt de nadruk hier op de werkplaats. Hier komen DE prachtige handgemaakte regenbogen vandaan! Hier wordt de nieuwe collectie ontworpen, worden producten gemaakt, afgewerkt, uitgebreid getest en daarna verpakt en verzonden. Wereldwijd!

 

Een onopvallende toegangsdeur brengt ons vanaf de parkeerplaats in een eenvoudig winkeltje. Hier biedt Grimm's artikelen aan met een lichte tekortkoming, vooral bedoeld om de bevolking van de omliggende dorpen de gelegenheid te geven de bijzondere producten in huis te halen. Als eerste valt een 9-delige regenboog op (?). Later horen we dat dit oorspronkelijk een 12-delige regenboog was, waarvan de buitenste 3 bogen zijn gebroken. "Dat gooien we natuurlijk niet weg!". Ook anders gekleurde artikelen "foutjes" en veel voor ons veel onbekende artikelen uit collecties van jaren geleden. Heel erg leuk om de ontwikkeling van Grimm's door de jaren heen hierin te zien. 

 

Grimms winkel 

 

De werkplaats van Grimm's!

Na een korte introductie lopen we de werkplaats binnen. Bij binnenkomst ruiken we de meteen de heerlijke geur van onbewerkt hout uit de houtzagerij. Overal, maar dan ook echt overal zien we bekende vormen in verschillende staten van afwerking. Dozen vol met vers geschuurde regenbogen, rijgkralen en ongeschilderde vriendjes. 

   

Onze gastheer (ook verantwoordelijk voor de gehele logistiek van Grimms) benadrukt meteen dat het voor Grimm's heel belangrijk is om producten zelf te blijven maken. Zo behouden ze de vaardigheden, zijn ze nooit afhankelijk van anderen en kunnen ze tegelijkertijd werken aan nieuwe producten die aansluiten bij de bestaande collectie. Die ontwikkelingen gaan het hele jaar door.

 

Zagen en schuren

Samen lopen we van begin tot eind alle stappen van het proces door. Het maken van de regenboog begint in de houtzagerij. Wat bijzonder om te zien en vooral te ruiken! Al het hout dat door Grimm’s wordt gebruikt is afkomstig van duurzaam beheerde Europese bossen. Voor elke gekapte boom wordt minimaal één nieuwe terug geplant. Grimm’s probeert zo dicht mogelijk bij deze bossen werkplaatsen te vinden die delen van de (voor-)productie kunnen doen. Op deze manier wordt geen overbodig materiaal verplaatst en wordt regionale werkgelegenheid gestimuleerd. Ook deze werkplaatsen bieden werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waardoor ook zij een kans krijgen op een goed inkomen. 

 

Grimms Regenbogen zagen 

 

Alle producten worden met de hand uitgezaagd, dus ook de regenboog. De kleine vormen gaan gewoon nog met een ouderwetse hand- en figuurzagen, de grotere vormen worden eerst met een grote lintzaag uit de grote platen gehaald. Dit klinkt eenvoudig, maar als we zien hoe deze mensen ogenschijnlijk moeiteloos met vaste hand de kromming van een regenboog uitzagen, groeit het respect en bewondering voor dit vakmanschap.

 

Nieuw personeel begint met eenvoudige vormen en naar mate zij meer ervaring krijgen mogen zij naar de meer lastige en ingewikkelde vormen. 

 

Grimms Houtzagerij

 

Eerst wordt op het oog de basisvorm op de houtplaten gestempeld om zo min mogelijk materiaal te verliezen. Alleen wanneer het voor de sterkte van een constructie of vorm noodzakelijk is worden zwakheden zoals noesten in het hout vermeden. In bijna alle gevallen blijven deze delen juist in de vorm aanwezig. Zoals Grimm’s dit zelf noemt; het hout vertelt hiermee het verhaal van het leven en de tijd.

 

Terwijl we aan het praten zijn heeft de vakman hard doorgewerkt! Er staat alweer een stapel vers gezaagde regenbogen klaar voor de volgende stap. Hij doet het nog één keer voor; soepel en strak. Met als resultaat een prachtige rauwe regenboog.

 

Grimms Regenboog Ruw Grimms regenboog gezaagd

 

We lopen door naar de volgende stap in het proces. De ruw gezaagde vorm wordt hier van grof naar heel fijn geschuurd zodat alle scherpe randen eraf zijn zodat de vorm klaar is voor kinderhandjes. Ook hier werken de medewerkers van Grimm’s heel precies; iets te ver doorschuren kan ervoor zorgen dat de vorm niet meer past… en dat lijm je er niet meer bij.

 

Het schuren is ook heel belangrijk omdat oneffenheden heel duidelijk zichtbaar kunnen worden na het verven. Aan de blikken van de medewerkers zie je de concentratie. Elke boog, elke vorm is belangrijk. Zoveel liefde voor je vak zie niet vaak van zo dicht bij.

 

Afwerking

Om het natuurlijke gevoel en de uitstraling van het hout te behouden worden de Grimm’s vormen uitsluitend behandeld met olie of verf. De structuren van het hout blijven hiermee zichtbaar en voelbaar. We krijgen een aantal voorbeelden in handen… eigenlijk is hout best wel zacht!

 

Wanneer je een verfhal binnengaat verwacht je vooraf een behoorlijk stevige verfgeur, maar we ruiken helemaal niets?!

Wel zien we meteen de lange rijen met enorme verfbassins. Allemaal veilig voor kinderen, op waterbasis.

 

Zoals je kunt zien op de foto’s staan deze bassins op volgorde van de regenboog (fel en pastel) zodat het voor de werknemers eenvoudig is de juiste vorm in de juiste kleur te verven. Dit is erg belangrijk omdat de gebruikte verf meteen na het dopen diep in het hout trekt, hier is een fout echt niet meer te herstellen. Je zou veel te diep moeten schuren om de kleur er weer uit te krijgen. 

 

Grimms regenbogen verven 

Na het dopen in de verf, lekken de regenboogvormen uit op een rek boven het bassin zodat alle overtollige verf weer terug kan vloeien voor volgend gebruik. Zodra de verf gedroogd is volgt een nauwkeurige inspectie - dekt de kleur op de vorm voldoende? Is de kleur voldoende helder? Zo nodig volgt nog een verfbad. Onze regenboog krijgt hier echt zijn kleur! 

 

Grimms regenbogen verven rij

Assemblage en inpakken

Eenmaal gedroogd worden de vormen geassembleerd tot complete producten en voorzien van de juiste etiketten. De kleine producten (zoals kralen en knikkers) gaan in voorraaddozen per kleur, klaar voor assemblage.

 

Grimms voorraad rijgkralen   Grimms Grijpkralen 

 

Grimms voorraad

 

De grote vormen, zoals regenbogen worden als geheel meteen ingepakt. Dit is heel belangrijk omdat de met de hand gezaagde vormen allemaal verschillend zijn. De dikte of kromming kan bijvoorbeeld verschillen. Ze kunnen dus niet onderling worden verwisseld, omdat de vorm dan niet meer mooi in elkaar past. Om deze reden is het vaak niet mogelijk een vervangend onderdeel na te bestellen bij breuk of beschadiging. Alle regenbogen lijken natuurlijk op elkaar, maar eenmaal met zoveel bij elkaar begin je inderdaad ineens de minimale verschillen te zien. Onze gastheer durft te beweren dat zij bij sommige vormen kunnen zien wie van de collega's deze heeft gemaakt, als een soort handtekening ;-). Allemaal even mooi, maar net iets anders. En dan zijn we er; de regenbogen zijn klaar! 

 

Grimms assemblage Grimms assemblage

 

De grote vormen worden vacuüm geseald in een dunne plasticfolie. Grimm’s probeert de laatste jaren zoveel mogelijk het gebruik van plastic te verminderen. Dit zie je terug in het gebruik van papieren zakjes voor bijvoorbeeld de nieuwe setjes ringen en ballen. Voor de grotere vormen werkt deze oplossing helaas niet. Hiervoor wordt hard gewerkt aan een oplossing. 

 

Grimms inpakken Grimms inpakken

 

In grote kratten worden de complete producten verzameld. Niet dat ze hier lang in blijven staan hoor! Bijna alles gaat rechtstreeks de dozen in om te worden verzonden aan de wereldwijde verkooppunten van Grimm’s. We doen nog even ons best of we tussen de gigantische stapels met dozen onze bestellingen zien staan, zodat we ze meteen mee kunnen nemen ;-). 

 

Grimms pakhuis

Vond je het leuk om te lezen waar  de regenbogen worden gemaakt? Laat het ons dat weten in de comments hieronder!

Bekijk hier alle producten van Grimm's!

Natuurlijk zijn ook andere vragen of suggesties ook van harte welkom. Is er een ander product of merk uit onze collectie waar jij meer van zou willen weten?


Reacties (4)

gravatar
Frank Winius
Geplaatst op 2022-05-10 21:09:22
Goedenavond Cel,

Bedankt voor je berichtje, wat leuk om te horen! Over een paar weekjes is onze nieuwe showroom klaar, natuurlijk ben je dan ook van harte welkom.

Hartelijke groet,
Frank
gravatar
Cel
Geplaatst op 2022-05-10 17:15:58
Heel erg mooi om te zien waar, hoe en door wie het gemaakt wordt. Is het winkeltje voor iedereen te bezoeken? Wellicht leuk om te combineren met een dagje uit.
gravatar
Emy
Geplaatst op 2021-03-10 09:50:14
Wat leuk dat jullie de werkplaats hebben bezocht! Heel leuk om te lezen.
gravatar
Joske
Geplaatst op 2019-06-19 22:15:24
Wat leuk om te zien!!! Nog waardevoller nu, onze grimms speeltjes❤️
gravatar
Lets Play and Learn
Geplaatst op 2019-06-18 22:23:21
Wat enorm leuk om te lezen en de foto's te zien. Respect voor dit mooie merk. Wij gaan nu extra van ons Grimms speelgked genieten. Bedankt!
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »